NL
EN
ePARTS digital EASA regulations

Statistieken human factors training:

Meer dan 65 trainingen gegeven
Meer dan 1000 professionals opgeleid

Sinds 2001 stelt de Europese luchtvaartregelgeving eisen aan procedures en competenties op het gebied van human factors in het vliegtuigonderhoud. Alle medewerkers die direct of indirect betrokken zijn bij vliegtuigonderhoud of onderhoud van onderdelen, moeten initiële en continuation trainingen krijgen over human factors. Vergelijkbare eisen worden ontwikkeld voor andere domeinen van de luchtwaardigheidsketen: ontwerp, productie en management van de blijvende luchtwaardigheid.

Jargon begon in 2001 met het geven van trainingen over menselijke factoren in het vliegtuigonderhoud. Rogier van der Velden werd hiervoor speciaal opgeleid en gecertificeerd door het Trinity College in Dublin en werd daarmee de eerste onafhankelijke STAMINA human factors trainer. Sindsdien heeft hij meer dan 1000 personen op alle niveaus binnen diverse bedrijven en autoriteiten/overheden opgeleid. Dit betreft zowel initiële trainingen als continuation training. Rogier van der Velden is EAAP gecertificeerd Human Factors Specialist.

De human factors trainingen van Jargon zijn zeer interactief van aard en gaan verder dan alleen kennisoverdracht. De trainingen omvatten groepsdiscussies, videomateriaal, cases studies, rollenspellen en meer. Competenties worden ontwikkeld, bewustwording wordt gecreëerd en impulsen worden gegeven voor een verandering van de attitude en een verbetering van de organisatie.

Het lesmateriaal wordt continu geactualiseerd, bijgewerkt en gewijzigd. Dit alles aan de hand van de resultaten van recent onderzoek en op basis van eerder gegeven trainingen. Voor in-house trainingen en continuation trainingen is de inhoud van de training afgestemd op de betrokken organisatie. Dit maakt het mogelijk om naar aanleiding van recente gebeurtenissen of incidenten de inhoud van de training hierop aan te passen.

STAMINA

Stamina model

De STAMINA training is oorspronkelijk ontworpen door een consortium onder leiding van het Trinity College in Dublin en is later gewijzigd en bijgewerkt door Kratis Training & Consulting en Jargon Aviation Consultancy. De STAMINA basis training dekt meer dan alleen de onderwerpen die geëist worden in Part-66 of in het Part-145 Guidance Material.

De training begint met een inleiding waarin een productiespel wordt gespeeld. De kern van de STAMINA training bestaat uit vier modules: de taak, het individu, het team en de organisatie. Een vijfde module, de operationele omgeving, werd later toegevoegd.

Als leermiddel wordt een speciaal voor STAMINA ontwikkelde film gebruikt van werkzaamheden binnen een vliegtuigonderhoudsorganisatie. Scenes van deze film, opgedane ervaringen tijdens het productiespel en persoonlijke ervaringen van de deelnemers worden tijdens de training als voorbeelden gebruikt en vormen aanknopingspunten voor te voeren discussies.

Meer informatie over de STAMINA human factors training kunt u hier downloaden.